מגוון תכניות מודל רקפת למערכת החינוך
בית הספר הוא הזירה החברתית המשמעותית והנוכחת ביותר בחייהם של ילדים ונוער, בה הם נדרשים למיטב יכולותיהם וכישוריהם הסוציאליים באופן יומיומי.
המשמעות הישירה של השנתיים האחרונות, בהן חווינו ריחוק חברתי וערעור השגרות והתפקידים של המרחב הבית ספרי, היא פגיעה רוחבית ביכולות ובמיומנויות החברתיות, וקושי של הצוותים והתלמידים לחזור לאקלים בית ספרי מיטבי.
האתגר המשמעותי עמו מתמודדת כעת מערכת החינוך הינו חברתי-רגשי. השירות הפסיכולוגי-ייעוצי ומחקרים של סה”ר ועלם מזהירים מפני העמקת המצוקות והקושי, עלייה בנשירה הסמויה והגלויה, ביטויי אלימות ותוקפנות ורגרסיה קשה בכישורים החברתיים ובתחושת השייכות.
כדי שניתן יהיה לחזור לשגרה ולקיים סביבת למידה והתפתחות – אישית וחברתית, נדרשים הצוותים והתלמידים לשחזור וחיזוק מיומנויות חברתיות בסיסיות, לחיזוק החוסן האישי והחברתי וליצירת מעטפת מוגנות ורווחה רגשית-חברתית בקרב התלמידים והצוותים.
התכניות שלנו, לבתי הספר ולמערכת החינוך נועדו לסייע לתלמידים ולתלמידות המתקשים בסיטואציות חברתיות וחווים בדידות ואי השתלבות, בשל מופנמות או חרדה חברתית, וכן להעלאת המודעות החברתית לנושא.
ניתן למצוא את מגוון התכניות החינוכיות של עמותת רקפת במאגר התכניות החינוכיות של משרד החינוך, והן מאושרות לסלים “צמצום פערים” ו”באים בטוב”, במערכת גפ”ן לניהול פדגוגי.
בנוסף, סדנאות רקפת לצוותים מוכרות כהשתלמות פסג”ה לפיתוח מקצועי של הצוותים, באישור האגף לפיתוח מקצועי לעובדי הוראה במשרד החינוך.
תכניות רקפת מותאמות לבתי הספר היסודיים, חטיבות הביניים ותיכון.
"השנה הזו תהיה שנה של בניה - צמצום פערים חברתיים-רגשיים.
לולא כן לא יהיה כל יסוד ללמידה.שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, כנס "חשבון נפש", דצמבר 2021
מודל רקפת לחינוך
התכניות החינוכיות של עמותת רקפת מקדמות צמצום פערים בפן החברתי-רגשי ופועלות לשיפור האקלים הכיתתי והבית ספרי. הן מהוות מענה מקצועי ואיכותי לשורה ארוכה של קשיים שהתעוררו כתוצאה ממציאות חברתית מאתגרת, ומיועדות לסייע למספר מעגלים:
- קבוצות ממוקדות – לתמיכה וחיזוק בתלמידים מאותרים,
- ימי שיא וסדנאות – לכלל תלמידי הכתה/השכבה,
- סדנאות והרצאות – לצוותי החינוך והייעוץ,
- הרצאות וקבוצות – להורים.
“ילדים עושים שם תהליך מדהים” – דנה עלי-רז, מטפלת Li-CBT & CBT ומיינדפולנס, מנחת סופרויז’ן ברקפת , על הנעשה בקבוצות ובסדנאות רקפת ועל ה
לקבלת פרטים נוספים לגבי תכניות רקפת למערכת החינוך:
טופס זה מיועד לפניות בנושא תכניות רקפת למערכת החינוך.
במידה והנך פונה בנוגע להשתתפות בקבוצות ילדים ונוער לחצו כאן
מגוון תכניות רקפת לחינוך, מותאמות למידה חברתית-רגשית (SEL), ומבוססות על מודל רקפת (שילוב של כלים מעולמות ה- CBT, התיאטרון והפסיכודרמה, בהתאמה לעבודה קבוצתית וחווייתית):
-
סדנה קבוצתית (לתלמידים מאותרים) - להעצמה אישית וחברתית, לתלמידים ביישנים ומופנמים החווים ריחוק חברתי והימנעות
חיזוק הביטחון ותחושת המסוגלות החברתית ותרגול "השריר החברתי" בקבוצה תומכת ובתרגול חווייתי ומעצים (תכנית 30737) -
סדנה קבוצתית - רקפת CBT - לחיזוק מיומנויות חברתיות-רגשיות
חיזוק חברתי-רגשי והחלפת מחשבות ודפוסים מעכבים בחשיפות, התנסות והשתלבות חברתית (תכנית 30738) -
סדנה כיתתית לחינוך חברתי-רגשי
לשינוי חברתי ורגשי הן ברמה הכיתתית והן ברמת הפרט ולשיפור האקלים הבינאישי והחוסן החברתי בביה"ס (תכנית 30740) -
"המהפכה השקטה" - יום שיא שכבתי
לקידום אחריות אישית וסולידריות חברתית, להעלאת המודעות למופנמות וקושי חברתי ולקידום קבלת האחר ותחושת ה"ביחד" (תכנית 30742) -
רקפת לצוותים - הרצאות וסדנאות לצוותי החינוך והייעוץ בנושא: הכיתה כמרחב חברתי-רגשי
שילוב של ידע תיאורטי עם התנסות חווייתית וכלים יישומיים לזיהוי וסיוע לתלמידים המתמודדים עם קשיים חברתיים ודפוסי הימנעות, שיפור התקשורת החברתית והאקלים הכיתתי וקידום שיח של קבלת האחר (תכנית 30597) -
רקפת להורים - הרצאות וקבוצות להורי התלמידים, מטעם בית הספר
לחיזוק וקידום השותפות והקשר שבין הצוות וההורים, ולחיזוק המסוגלות והמעורבות ההורית בסיוע לתלמידים החווים קושי חברתי (תכנית 30743)
אם נתקלתם בצורך ספציפי שאינו בפירוט התכניות – דברו עימנו.
אנו גאים בצוות גמיש ופתוח לרעיונות, ונשמח כמובן לסייע ביצירת מענה, המותאם במיוחד עבורכם ולפי צרכיכם.
תובנות שקיבלנו מהשטח
בשנה החולפת קיימנו מחקר מדידה והערכה מקצועי ומעמיק, שנועד ללמידה והשתפרות בתחומים השונים של העמותה.
מתוך המחקר שהתמקד בתוכניות רקפת במערכת החינוך, הבאנו את נקודות הציון שהיו משמעותיות במיוחד, והדגימו לנו – הלכה למעשה – את החשיבות והיעילות שביצירת אקלים חברתי חיובי, דרך הסדנאות לתלמידים מאותרים, סדנאות החינוך החברתי והסדנאות לצוותים.
המחקר התנהל בצורה של משובים איכותניים שהועברו בקרב בוגרי ובוגרות הקבוצות השונות, והתוצאות עובדו ונותחו ע”י צוות חוקרות מקצועי חיצוני.
90%
79%
83%
72%
ציטוטים ממשובי התלמידים והתלמידות שהשתתפו בפעילויות רקפת לחינוך
מרמה"ג ועד הערבה
כארגון מקצועי, לומד וצומח, אנחנו מקפידים על מדידה והערכה של הפעילות בקבוצות ובסדנאות רקפת. אנחנו לומדים מהן, משפרים ומשתפרים.
תוצאות ההערכה מאפשרות לנו:
- בחינה של התהליך שעוברים המשתתפים,
- דיוק המשימות והפעילויות,
- מתן מענה משמעותי ואפקטיבי במיוחד.
בנוסף, אנו מקפידים על קשר הדוק עם הצוותים בבתי הספר ובפיקוח, ולומדים מהם באופן שוטף לצורך דיוק המענים שלנו לצרכים העולים מן השטח.
טעימה קטנה מתוך שאלוני הערכה ומדידה שהועברו בקרב תלמידות ותלמידים שהשתתפו בסדנאות רקפת לחינוך בתשפ"ב:

מהי התרומה הכי משמעותית שקיבלת בסדנה?

* התוצאות והציטוטים מתוך שאלונים בסדנאות להעצמה אישית וחברתית (“מאותרים”, ענו כ 350 תלמידים) וסדנאות “חינוך חברתי” (ענו כ 270 תלמידים) בתשפ”ב:
אנו פועלים בעשרות בתי ספר בפריסה ארצית, פוגשים תלמידים ותלמידות מכל רחבי הארץ ומפעילים קבוצות וסדנאות בתוך בתי הספר ע”י צוות מנחים מקצועיים ומיומנים, בסביבה בטוחה, מקבלת ומכילה.
חשוב לנו לפגוש ולסייע גם לתלמידים המתמודדים עם הקושי – אבל לא פחות מכך, גם לחבריהם לשכבה ולכתה, שיכירו, יכילו ויוכלו בעצמם להיות גורם משמעותי בתהליך.
השיח בכל התכניות והמענים מתמקד ומתבסס על ערכים של הכלה וקבלת השונה, חיזוק והעצמה, חינוך רגשי-חברתי (SEL), הכלה והשתלבות (מתאים גם לקבוצות תלמידים מחוננים, שיפור מיומנויות עמידה מול קהל ופרזנטציה, ועוד).
מתגברים על חרדה חברתית ביחד – יום שיא של עמותת רקפת בתיכון אורט כפר סבא.
תלמידות מגמת ניו מדיה מתיכון אורט כפר סבא, בשיתוף פעולה מרגש עם עמותת רקפת, יזמו, תכננו, הפיקו והוציאו אל הפועל – יום שיא מיוחד שמטרתו:
- שיפור האקלים החברתי בבית הספר
- העלאת המודעות לנושא החרדה החברתית וקשיים חברתיים בכלל בקרב בני נוער
- הבנת התפקיד של כל אחד ואחת בשיפור החוסן החברתי וביצירת סביבה חברתית שיש בה מקום לכולם
– כל זאת תוך חוויה משמעותית ומהנה שעיצבו ותכננו יחד.
מתגברים על חרדה חברתית ביחד – יום שיא של עמותת רקפת בתיכון אורט כפר סבא.
תלמידות מגמת ניו מדיה מתיכון אורט כפר סבא, בשיתוף פעולה מרגש עם עמותת רקפת, יזמו, תכננו, הפיקו והוציאו אל הפועל – יום שיא מיוחד שמטרתו:
- שיפור האקלים החברתי בבית הספר
- העלאת המודעות לנושא החרדה החברתית וקשיים חברתיים בכלל בקרב בני נוער
- הבנת התפקיד של כל אחד ואחת בשיפור החוסן החברתי וביצירת סביבה חברתית שיש בה מקום לכולם
– כל זאת תוך חוויה משמעותית ומהנה שעיצבו ותכננו יחד.
לקבלת פרטים נוספים לגבי תכניות רקפת למערכת החינוך:
טופס זה מיועד לפניות בנושא תכניות רקפת למערכת החינוך.
במידה והנך פונה בנוגע להשתתפות בקבוצות ילדים ונוער לחצו כאן
"חוזרים לביה"ס, ביחד"
סדנת העצמה חברתית פוסט קורונה (לתלמידים מאותרים) >>
סדנה בת 6 מפגשים לחיזוק ושחזור המיומנויות החברתיות בקרב תלמידים שהשנה האחרונה יצרה נתק או ריחוק בינם ובין המרקם החברתי והמבנה הכיתתי. התלמידים יקבלו כלים לחיזוק ותרגול יכולות חברתיות שהודחקו, וסיוע בהחלפת דפוסים של הימנעות והתנהגויות מעכבות במוכנות להעז ולהשתלב.
"חוזרים לביה"ס, ביחד"
סדנה לחינוך חברתי פוסט קורונה (לכלל הכתה / השכבה) >>
סדנה בת 6 מפגשים לחיזוק ושחזור המיומנויות החברתיות בקרב תלמידים ומתן דגש על חשיבות הפן החברתי-רגשי לאחר שנה של ריחוק וטלטלה. בדרך חווייתית, מגבשת ומהנה יקבלו התלמידים מענה וכלים לשיפור התקשורת החברתית, לשיחזור ותרגול של מיומנויות חברתיות חשובות ולקידום אקלים של קבלת האחר.
יצירה ואיפשור של מרחב חברתי-רגשי (בכתה ובזום)
(לצוותיי חינוך וייעוץ) >>
מטרת התכנית הנה מחד הכלת המורה, וונטילציה, חיבור אישי לקבוצה, ומאידך מודלינג להנחיית קבוצת תלמידים שמטרתה הקשבה, הכלה, אמפתיה.
"להיות איתם"
ההורות למתמודדים עם קושי, ריחוק וחרדה חברתית (להורי התלמידים) >>
מפגש פתוח המשלב שיח מעמיק וכלים יישומיים להורי תלמידים החווים קשיים חברתיים על רקע של מופנמות וחרדה חברתית. ההרצאה תועבר ע"י מנחות תחום הורים ברקפת (מנחות הורים מוסמכות מכון אדלר). ניתן להמשיך את המפגש החד פעמי לסדנה בת 6 מפגשים קבוצתיים.

ניתן למצוא את מגוון התכניות של מודל רקפת לחינוך במאגר התכניות המוכרות והמאושרות של משרד החינוך (מערכת גפ”ן וניהול פדגוגי)
וכן בסל ל”צמצום פערים חברתיים” ובתכנית המשרד “באים בטוב”.
התכניות פועלות בעשרות בתי ספר ברחבי הארץ וזוכות לפידבקים מצוינים ממנהלי בתי הספר, יועצות, מפקחות, צוותי ההוראה והחינוך, וכן מהורים ומהתלמידים עצמם.
אנו מקיימים קשר הדוק, מקצועי ומשמעותי עם הצוותים, ורואים בקשר זה חשיבות רבה בהתקדמות התהליך.
